Dramaturg și filozof, Lucian BLaga a fost una dintre personalitățile culturale ale României din perioada interbelică și a rămas în amintirea noastră datorită celor mai frumoase poezii.
Poet, eseist, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român, Lucian Blaga este unul dintre cei mai cunoscuți autori canonici al cărui motto a fost din totdeauna: “Câteodată, datoria noastră în fața unui adevărat mister nu e să-l lămurim, ci să-l adâncim așa de mult, încât să-l prefacem într-un mister și mai mare”.
Am adunat o superbă colecție de citate și aforisme despre iubire și dragoste semnate de Lucian Blaga:
„Rostul iubirii. Natura este stăpânită de criteriul delimitărilor. Numai în iubire ea caută confuzia. Căci rostul iubirii este să restabilească pentru o clipă haosul iniţial din care să se nască o lume nouă.”
„Fidelitatea echivocă – O femeie care este fidelă soțului ei numai dintr-un simțământ de infidelitate față de sine însăși, îi este de fapt infidelă. ”
„Poezia este un veşmânt în care ne îmbrăcăm iubirea şi moartea.”
„Dar ce poate însemna o iubire, cât poate ea dura, nimic nu durează în lumea asta, totul trece, totul se preface, totul moare ca să se nască din nou, altfel, în altă parte, cu alți oameni.”
Entelehia iubitei – Slăvită să fie în lumea aceasta, slăvită mai presus de toate, slavită întâi și pe urmă, entelehia iubitei, care preface mărarul, cimbrul, carnea de porc și varza în frumuseți de înger. ( Notă: potrivit DEX, termenul de „entelehie” este o „noțiune introdusă în filozofie de Aristotel și preluată apoi de diverse concepții finaliste, care desemnează perfecțiunea, desăvârșirea ca scop lăuntric al dezvoltării. La unii reprezentanți ai vitalismului, entelehia devine un principiu imaterial al vieții.”)
„Dragostea, pe scurt: Ea cântă şi eu ascult. Pe buzele ei calde mi se naşte sufletul.”
„Don Juan nu are o mie de pasiuni mărunte, ci o singură pasiune virtuală.”
„Ăsta mi se pare lucrul cel mai greu de învățat în contemplarea iubitei: să știi să-i priveșți ochii.”
„În curând n-o să mai pot bea nimic. În curând n-o să mai pot mânca nimic. Căci femeia pe care o iubesc schimbă în lumină tot ce atinge.”
„Totul se pare că are greutate, chiar şi lumina. Numai farmecul femeii iubite este imponderabil.”
„Origini. Poetul care cel dintâi a remarcat că iubita sa are doi ochi, două buze, doi sâni, dar o singură inimă, a inventat rimele şi s-a sinucis.”
„În numele iubirii – În numele iubirii față de aproapele ni se cere la fiecare pas să ne sacrificăm pentru egoismul altora. Dar nu acesta a putut să fie tâlcul cuvintelor predicatorului de pe muntele cu crini.”
„Eros – Este iubirea instituită în lume numai ca să administreze substanța ereditară a vieții! Se pare că anticii greci nu prea credeau în acest lucru. Eros seamănă mai curând cu un copil decât cu un administrator.”
„Eros – Eros e singurul Dumnezeu cu infinit de multe ipostaze. O femeie nu poate niciodată să răspundă decât uneia din aceste ipostaze.”
„Iubirea este al doilea surâs al tragediei noastre. Sau poate că totuşi întâiul.”
„Iubind, ne-ncredințăm că suntem.”
„Despre iubire. Când fiecare celulă din noi devine o inimă, atunci suntem bolnavi. Dar numai iubirea ne încearcă în acest chip.”
„Poţi iubi aşa de mult viaţa, încât să-ţi devină insuportabilă.”
„Nu pot cunoaște adevărata dragoste, decât depășind-o.”
„Că sufletul mi-aşa curat cum gândul tău îl vrea, cum inima iubirii tale-l crede…”
„Căsătoria ca arcă a lui Noe – Orice tineri care se căsătoresc, el și ea, ar trebui să intre în căsătorie cu credința că din toată omenirea numai urmașii lor sunt destinați să dea mai departe viața pe pământ – în eternitate.”