O învățătoare a cerut clasei sale de elevi să își întrebe fiecare părinții care este cea mai relevanta poveste a familiei sale și care are o morala la sfârșit, iar apoi urmând că a doua zi fiecare dintre ei să spună povestea în clasa. A doua zi, în ora respectiva, Cristian a dat următorul exemplu:
– Tatăl meu este fermier și creștem găini. Într-o zi am mers la piață cu o grămadă de oua așezate într-un coș de nuiele împletite, coș așezat pe scaunul din fata al camionului. La un moment dat camionul a lovit o groapa, iar coșul a căzut de pe scaun și toate ouăle s-au spart. Morala povestirii este să nu iți pui niciodată toate ouăle într-un singur coș.
– Foarte bine, spuse profesoara.
Următoarea a fost Măria care începuse să povestesca:
– Și noi suntem fermieri. Aveam 20 de oua care trebuiau să fie clocite, dar numai 10 puișori au ieșit. Morala este să nu iți numeri găinile înainte de a fi clocite ouăle
– Foarte bine, replica din nou profesoara, mulțumită de ce auzise până aici..
Următorul a fost Bula care a început și el povestea să:
– Tatăl meu mi-a povestit despre mătușă Ana… Mătușă Ana era inginer de aviație în război, iar avionul ei a fost lovit. A trebuit să aterizeze forțat pe teritoriul inamic și tot ce avea la ea era o sticla de palinca,o pușcă și o sabie.
– Continua, spune profesoara intrigata.
– Mătușă Ana a băut țoață palinca pentru că era un frig cumplit… apoi a fost atacata de 100 de soldați inamici. Ea a omorât 70 dintre ei cu pușcă până s-au terminat gloanțele. Apoi a mai omorât 20 cu sabia până lama s-a tocit. Pe ultimii 10 i-a omorât cu mâinile goale.
– Dumnezeule mare, spune profesoara îngrozită, și care ți-a zis tatăl tău că este morala?
– Stai departe de mătușă Ana când a ras o palinca!